Mrežno tonfrekventno upravljanje (MTU)

Modernizacijom distributivne mreže uvode se i novi načini upravljanja tarifama. Danas se sve više primjenjuje MTU sustav.

MTU je skraćenica od mrežno tonfrekventno upravljanje (MTU). Pod ovim pojmom podrazumijeva se tehnologija utiskivanja (injektiranja) kodiranog tonfrekventnog signala određene frekvencije ( 200Hz – 1600Hz) u distributivnu mrežu različitih naponskih nivoa.

MTU tehnologija ima prednost da se jednim postrojenjem za injektiranje tonfrekventnog signala može pokriti područje distributivne mreže u radijusu od više stotina kilometara što ovisi o veličini konzuma i razgranatosti distributivne mreže.

Mana ove tehnologije je da je protok informacija jednosmjeran tj. iz smjera postrojenja za injektiranje prema prijamniku signala .

Mrežno tonfrekventno upravljanje se koristi za:
· upravljanje potrošačima u cilju rasterećenja konzuma u trenutcima vršnog opterećenja
· upravljanje tarifama na električnim brojilima
· regulaciju javne rasvjete
· daljinsko isključivanje potrošača neplatiša
· ostale upravljačke funkcije, gdje nije nužna povratna informacija o primljenoj upravljačkoj naredbi


MTU prijemnici obično imaju 3 ili 4 releja koji mogu nezavisno izvršavati komande dobivene mrežnim signalom. Više releja može raditi istovremeno.


Elektronička brojila registriraju potrošenu električnu energiju pomoću mikrokontrolera. Njemu se dovode uzorci trenutnih vrijednosti struje i napona uzeti u određenim vremenskim intervalima (0,2ms) i na temelju tih podataka se izračunava potrošnja. Različite su izvedbe ovih brojila, a mikrokontroler omogućava i integriranje različitih dodatnih funkcija brojilu.

Mogućnosti i karakteristike elektroničkih brojila mogu se vidjeti na jednom od modela tvrtke RIZ
Višeenergijsko (kombi) brojilo EBT308-C1/2G1F-4FKHLGM-R

Električna brojila
Mrežno tonfrekventno upravljanje (MTU)
Višeenergijsko (kombi) brojilo EBT308-C1/2G1F-4FKHLGM-R
Glavni osigurači
Primjeri opremljenih KPMO

Nema komentara:

Objavi komentar